Mitul prețului mic în ambalarea flexibilă
Despre mitul prețului mic
Politicile de „preț mic” şi „foarte mic” deteriorează în lanț atât calitatea produselor și a serviciilor oferite, cât şi valoarea percepută a mărcilor, având consecințe negative directe pe termen lung în profitabilitatea companiilor, în cazul multor distribuitori fiind deja vorba de supraviețuire – iar în cazul beneficiarilor de un impact negativ uriaș în costurile operaționale.
Multe companii, mai ales în industriile în care prețurile materiilor prime au fluctuații frecvente – fiind legate, de exemplu, de cotația de preț a țițeiului la nivel global – simt o presiune imensă din cauza prețurilor galopante și îi împinge să se întreacă în prețuri, renunțând la logica consumului optim și intrând pe pista scăderilor de preț. Vorbim despre achiziția de “preț mic”, în cazul producătorilor și logisticarilor, și despre cucerirea clienților, în cazul furnizorilor de ambalaje flexibile.
Prețurile mici au, de fapt, costuri mai mari pentru beneficiari, prin metode care au impact major în consum – în sens negativ. Ajungem astfel la managementul conjunctural, managementul disperării și în loc să monitorizăm riguros consumurile specifice și să alegem cea mai bună opțiune prin consum optimizat și eficiență: cost per ambalare, respectiv automatizare.
Criteriul prețului cel mai mic: instaurat din disperare, lipsa de control, experiență sau informare și prea multă prudenţă
În România, încă lipsește o cultură a managementului costurilor în adevăratul sens al cuvântului. Cultura de business balcanică este încă dominantă, prețul mic fiind unul dintre miturile cel mai greu de demolat. Prețul mic a ajuns să fie considerat - total greșit - un KPI (indicator de performanță). Capitalismul este încă prea fraged la noi, atât timp cât decidenții – fie că sunt manageri de achiziții, supply chain sau antreprenori – au falsa convingere că dacă pe factură este un preț mic (adică cel mai mic preț pe o rolă de folie!) s-a rezolvat problema optimizării costurilor cu ambalarea.
Deși cuvintele „optimizare, economie” sunt pe buzele tuturor managerilor, costul este mai mereu asociat cu prețul. De ce persistă acest fenomen? Pentru că managementul companiilor nu alocă suficiente resurse pentru monitorizarea zonei de operațiuni (producție și logistică), insistând superficial pe reducerea prețului de achiziție, în loc să seteze ca indicator de performanță reducerea costului.
De ce se lasă încă mulți achizitori păcăliți de preț?
Auditul și diagnoza fluxului de ambalare sunt modalitățile de a integra toți indicatorii și a-i traduce într-o soluție de ambalare smart. Numai așa sunt înțelese pe deplin toate fațetele (cost, eficiență, productivitate, imagine) și impactul soluției. Pentru domeniul ambalajelor flexibile, educarea permanentă, pe toate palierele, este extrem de importantă.
Performanța unei companiei depinde, în mare măsură, de cultura managerială. Ne referim aici, în primul rând, la reducerea costurilor. Achizitorii spun adesea: “Șeful vrea să vadă că am cumpărat la prețul cel mai mic”. De aici începe avalanșa deciziilor cu impact negativ în performanțe și, evident, în profitabilitate.
Capcanele prețului mic versus monitorizare consum specific
- Consumuri mari de energie à întreruperi cauzate de calitatea inferioară a foliei
EXEMPLU: utilizarea foliilor HighPerformance reduce temperatura cu până la 50 de
grade, iar consumul de energie se reduce cu 20%
- Echipamente cu productivitate redusă à adaptarea productivității echipamentelor la soluțiile „ieftine”
EXEMPLU: sunt producători care investesc foarte mult în echipamente performante dar folosesc folie ”ieftină”, ceea ce reduce eficiența la 20% din capacitatea utilajului. Folosind o folie HighPerformance, productivitatea crește de 5 ori și toți parametrii de cost corelați se îmbunătățesc.
- Costuri mari de transport și retururi din degradarea mărfurilor à consumuri mari de materiale
EXEMPLU: platformele de logistică din retail refuză un tir la recepție chiar și pentru un singur palet înclinat.
Utilizarea foliilor HighPerformance scade consumul per ambalare (mai multe ambalări din aceeași rolă!) și consumul specific cu până la 60%: în cazul unui îmbuteliator de apă pentru care costurile cu ambalarea reprezintă peste 50%, o folie de înaltă performanță poate face diferența dintre a vinde sau nu.
Capcanele prețului mic per rolă: la ce să fii atent
- Consumuri mari de materiale și consumabile à păcăleala cu prețul per kg
EXEMPLU:
- 2 role cu aceeași greutate: 2 kg fiecare
- Preturi care te păcălesc în piață:
ROLA 1 ROLA 2
Greutate 2Kg, din care: Greutate 2Kg, din care:
folie 1,4 kg / tub de carton 0,6kg folie 1,8 kg / tub de carton 0,2kg
Preț per rola: 3,0 euro Preț per rola: 3,8 euro
Ambele role au 2 kg DAR prețuri diferite.
Puneți rola pe cântar! Comparați greutatea netă și NU prețul de vânzare pe rolă.
Dragi achizitori, manageri și antreprenori,
Vă spunem din experiența noastră de peste 25 de ani în piața de ambalaje flexibile, că indicatorul de performanță cel mai palpabil este costul, mai ales în ambalarea flexibilă. Nu este indiferent câte ambalări faci cu o folie! Nu contează ce preț are kilogramul de folie, ci câte ambalări faci dintr-un kilogram de folie.
Sperăm că acest material ți-a fost de folos și te va ajuta să revizuiești criteriile și politicile tale de achiziții, pe baza unor indicatori de performantă măsurabili, cu adevărat!
Pe curând,
Echipa SmartWrap
Smart as our clients
Contact: 0372 729 923 | office@smartwrap.ro | https://www.smartwrap.ro/
Comments