top of page
Recent Posts

Asociația Banca pentru Colectarea și Distribuția Alimentelor

Comunicat de presă




Banca pentru Alimente este o organizație non-profit neafiliată politic sau religios, care colectează și donează surplusul alimentar către peste 132 de ONG-uri care oferă servicii de asistență socială (http://bancapentrualimente.ro/despre/beneficiari/) pentru mai mult de 25.000 de beneficiari finali: centre de zi pentru minori, cămine pentru vârstnici, centre de zi și rezidențiale pentru persoane cu dizabilități sau centre pentru victime ale violenței domestice, cantine sociale, în marea majoritate din București, Ilfov și Prahova.


In perioada ianuarie - august 2020, activitatea Băncii din București a fost mai intensă față de anul trecut. Cu efort și dedicație s-au colectat mai mult de 900 de tone de alimente, chiar și în noul context al pandemiei COVID-19.


Chiar dacă riscurile pandemiei nu au trecut, echipa Băncii pentru Alimente încearcă să lupte în continuare împotriva risipei alimentare și să fie alături de persoanele defavorizate care au nevoie de sprijin acum mai mult ca oricând.


Obiectivul asumat al Băncii este acela ca alimentele și produsele nealimentare, considerate surplusuri, în care au fost investite resurse materiale și muncă, să nu ajungă pierderi sau risipă, ci să fie consumate de către cei aflați în dificultate și nu au putere de cumpărare.


În această categorie de surplus intră produsele:

- care prezintă erori de ambalare, etichetare și gramaj;

- provenite în urma activităților promoționale încheiate;

- care sunt consumate doar într-o anumită perioadă a anului;

- rămase în urma schimbării strategiei de marketing;

- aflate în apropierea datei de scadență;

- alte produse de care proprietarii nu mai au nevoie din diverse motive, dar sunt bune pentru utilizare.


Băncile pentru Alimente colectează și distribuie ONG-urilor partenere produsele (http://bancapentrualimente.ro) pe care producătorii, importatorii, distribuitorii sau retailerii le donează.

În ultimii ani am colaborat cu: Lidl România, Metro România, Kaufland, Penny, Unilever, Nestlé, Danone, Heidi Chocolat, Tymbark, Kellogg’s, Orbico România, Albalact, Covalact, LaDorna, Rarăul etc.

Dincolo de colectare, sortare și redistribuire a produselor primite, echipa Băncii încearcă să identifice noi oportunități de colaborare atât pentru a asigura o varietate de produse colectate (pentru a oferi beneficiarilor alimente care să le asigure o dietă echilibrată) cât și pentru a promova ideea donării surplusului.


Zilnic întâlnim provocări logistice, de finanțare sau de organizare a distribuirii optime a produselor, însă aspectele pe care activitatea noastră le implică ne motivează să continuăm: atât protecția mediului și sprijinul în tranziția către o economie circulară, respectiv un mediu sustenabil, cât și aspectul social întrucât persoanele defavorizate primesc ajutor alimentar, dar și o șansă în plus pentru integrare socială.


De asemenea, există un impact pozitiv și la nivelul mediului privat întrucât companiile care donează își reduc pe de o parte costurile de distrugere a alimentelor care ajung la data scadentă și pe de altă parte pot beneficia de anumite facilități fiscale conform Legii nr. 227/2015 și Codului fiscal, în funcție de regimul de transfer al alimentelor: donație sau sponsorizare.


Banca pentru Alimente este prima organizație din România care funcționează conform principiilor FEBA - European Food Banks Federation (https://www.eurofoodbank.org/), iar din anul 2019, în urma unei perioade de monitorizare și training, Banca pentru Alimente București este Proiect asociat al FEBA.


Tot din acest an am creat o rețea informală a Băncilor pentru Alimente existente: București, Cluj, Roman, Brașov, Oradea (https://www.facebook.com/Re%C8%9Beaua-B%C4%83ncilor-pentru-Alimente-din-Rom%C3%A2nia-104760094517225) pentru a ne putea sprijini reciproc în activitate și face schimb de produse atunci când avem stocuri mai mari într-o anumită regiune, pregătind astfel înființarea unei Federații naționale.


Pe viitor ne dorim ca activitatea să se extindă și să existe câte o Bancă Regională în fiecare euro-regiune care apoi să se alăture Federației Băncilor pentru Alimente din România. Am fi încântați ca această Federație să devină în cel mai scurt timp membră deplină a FEBA.


Contact:

Asociatia Banca pentru Colectarea si Distributia Alimentelor

str. Bailesti nr. 9, sector 4, Bucuresti, tel. 0771.235.977

Comments


Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • LinkedIn Social Icon
  • YouTube Social  Icon
bottom of page