top of page
Recent Posts

Scrisoare deschisă pentru SĂNĂTATEA POPULAȚIEI și a TRANSPORTULUI RUTIER DE MĂRFURI!

Transport Academy a trimis o scrisoare deschisă prin care solicită un răspuns public de clarificare în legătură cu Art. 4 din Ordonanța Militară nr. 4/2020, privind carantina impusă șoferilor de camioane.


Scrisoare deschisă către:

- Guvernul Romaniei - Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor - Ministerul Sănătății, prin Direcția generală de asistență medicală și sănătate publică

Solicitare clarificare prevederi Art 4 din Ordonanța Militară nr 4 / 29.03.2020

Prin prezenta, pentru a calma spiritele in randul angajatilor companiilor de transport marfuri (soferi) dar si asigurarea unui flux normal al activitatii operationale de transport, VITALE in toata aceasta perioada, va solicitam sa detaliati, dupa consultarea tuturor institutiilor abilitate in a asigura protectia populatiei impotriva infectarii cu COVID-19, ce se intamplă in urmatoarele situatii prevazute in Ordonanta Militara nr 4 / 29.03.2020, atunci cand conducatorul auto vine din cursa si ne confruntam cu doua posibile scenarii (A si B):

Scenariu A: Conducatorul auto ALEGE optiunea precizata in Art 4, aliniatul 1, litera b): “izolarea la domiciliu împreună cu toate persoanele cu care locuiesc / se gospodăresc (...)”. Dupa 2 zile, conducatorul auto (soferul) trebuie sa plece in cursa.

Situatia 1: Anterior sosirii acestuia la domiciliu, familia conducatorului auto NU a fost in carantinare / izolare. Sotia merge la munca zi de zi. Sau, daca sotia nu merge la munca, membrii familiei nu pot face dovada ca au stat in izolare, nefiind luati in vreo evidenta din aceasta privinta.

Intrebare: Ce se intampla cu (1) soferul si (2) cu membrii familiei sale? Intra alaturi de toata familia lui in carantina pentru 14 zile pentru a preveni riscul de a contamina pe altii cu care va intra in contact din acel moment el sau membrii familiei sale? Daca soferul e scutit de carantina si pleaca in cursa, ce se intampla cu membrii familiei sale dupa plecarea acestuia? Rugam clarificare impreuna cu DSP.

Situatia 2:

La momentul sosirii acestuia la domiciliu, familia conducatorului auto SE AFLĂ in autoizolare, cu respectarea tuturor regulilor specifice.

Intrebare: Ce se intampla cu (1) soferul si (2) cu membrii familiei sale? Soferul se mai poate duce acasa daca familia lui se afla in IZOLARE? Daca se duce, care sunt consecintele? Poate pleca in cursa, beneficiind de prevederile Ordonantelor? Izolarea / carantinarea familiei se prelungeste cu inca 14 zile din momentul plecarii soferului din cauza interactiunii directe cu el? Rugam clarificare si cu DSP.

Scenariu B: Conducatorul auto ALEGE optiunea precizata in Art 4, aliniatul 1, litera a): “carantinarea în spații puse la dispoziție de către angajator;”. Dupa 2 zile, soferul trebuie sa plece in cursa.

Intrebare: Daca spatiile sunt puse la dispozitie de angajator (spre exemplu, camere la un hotel), cum se asigura STATUL ROMAN ca e o masura eficienta impotriva raspandirii virusului COVID-19, daca respectivele locatii NU SUNT in supravegherea 24/7 a DSP, respectand conditiile stricte? Ce pregatire certificata are managementul unei companii de transport pentru a putea asigura sanatatea publica?

Prin urmare, permiteti sa va adresam urmatoarea sugestie / propunere:

Avand in vedere ca domeniul transporturilor de marfuri este incadrat la categoria VITAL, asa cum a afirmat si Dl Prim Ministru de nenumarate ori, inclusiv in comunicarea video din seara de 30.03.2020, nu credeti ca ar fi de COMPETENTA si OBLIGATIA Statului Roman sa ii protejeze atat pe conducatorii auto cat si pe familiile acestora si pe toti cei cu care intra in contact, in conformitate cu art 4 din Ordonanta Militara nr 4 / 29.03.2020, art 4, alin 1, litera c), prin asigurarea unor facilitati de cazare cu titlu GRATUIT in toate zonele tarii care sa respecte normele extraordinare impuse de DSP pentru prevenirea raspandirii virusului COVID-19, sub stricta supraveghere a acestora? Orice povară de costuri punem ACUM în cârca antreprenorilor sau, mai rău, a angajaților acestora, va determina renuntarea la a mai practica aceasta meserie in conditiile actuale. Ne putem asuma acest risc? Ce ne facem daca transportatorii români vor scoate cheile din contact? Ce vom mai gasi pe rafturile magazinelor?

Cum putem lasa in sarcina (si la alegerea) angajatorilor, care se afla acum sub o enorma presiune a costurilor si nu sunt nici medici sau specialisti epidemiologi, obligativitatea de a ALEGE si a ASIGURA ce spatii de cazare sunt conforme pentru zeci de mii de soferi romani FARA A AVEA RISCURI DE CONTAMINARE? Nu credeti ca ar trebui ca statul sa PREIA aceasta responsabilitate si sa o traseze ca sarcina autoritatilor locale? Nu e vorba de vreun ajutor dat transportatorilor, ci o obligatie fata de cetatenii romani. Cetatenii romani AU INCREDERE in Statul Roman. Demonstrati-le ca nu gresesc.

Avand in vedere ca scrisoarea noastra este publica, am aprecia daca si raspunsul Dvs ar fi tot public, printr-o comunicare oficiala care sa clarifice punct cu punct toate scenariile semnalate. Nu tinem sa ne adresati noua direct raspunsul, ci antreprenorilor si soferilor. Multumim anticipat.

Cu deosebit respect, Decebal Popescu Fondator si coordonator al “Transport Academy” 31.03.2020

Transport Academy este un inițiativă privată care furnizează industriei de transport consultanță în afaceri și management, instrumente tip business intelligence și soluţii software care să-i ajute pe agentii economici să își monitorizeze indicatorii de performanţă. Împreună, echipa Transport Academy are peste 60 ani de expertiză în domeniile transport, analiză financiară, fiscalitate și cel al inteligenţei artificiale oferită de tehnologie.


Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • LinkedIn Social Icon
  • YouTube Social  Icon
bottom of page